Zomer in de tuin
Mei
De maand mei gaat bepaald niet zomers van start, de 1e is het grijs, somber weer. We wandelen in de middag even naar de tuin, om de tomaten en komkommers, die we hebben gekocht, in de kas te poten. We ruimen meteen het kasje op, dat had ik pas voor een klein deel gedaan. Verder halen we nog wat onkruid weg: maar er staat nog héééél veel.
De dag erna wordt er een regenachtige dag voorspeld. Ik wil mijn augurken uitplanten, die staan intussen in een veel te klein bakje. Ik loop voor 9 uur al naar de tuin omdat volgens de buienradar rond 9.45 uur de eerste regen valt. Na het poten van de augurken zet ik er een plastic tunneltje overheen. Hierna zoek ik een schoffel op: Het is voorlopig nog droog en dus schoffel ik zoveel mogelijk stukjes.
Het blijft nog even droog en ik besluit om ook wat te gaan wieden, eerst maar tussen de aardbeien, ik pak mijn krukje erbij en ga de heermoes en windes te lijf! Meteen maak ik de grond los tussen de planten. Dat ziet er weer voor even netjes uit.
Ik doe ook meteen een stuk tussen de bessenstruiken, daar zijn de windes helemaal hard aan het groeien.
Het volgende project is het bietenveldje. Af en toe vallen een paar spetters regen, maar echt doorzetten doet het niet, ik kan dus nog even lekker doorgaan met wieden. Hierna ga ik eerst wat zaaien: rucola sla, prei, plukandijvie en wat palmkool.
Tot slot ga ik het uien/wortelveldje wieden, er valt nu iets meer regen, het werken wordt lastiger: met modderige handen is het lastig om de kleine onkruidjes vast te pakken, maar ik wil het nog wel even af maken. Het loopt intussen tegen 13.00 uur, ik ben een stuk langer bezig geweest dan van te voren bedacht.
Het blijft de volgende dagen te fris voor de tijd van het jaar: er vallen geregeld buien en de wind doet ook zijn best. Vrijdagavond is er plantjesruilmarkt op de moestuin. Ik scoor o.a. nog wat tomatenplanten, een paar speciale soortjes. Maandag ga ik deze uitplanten in de tuin in de kas. Als proef zet ik ook wat koolplantjes (broccoli en romanesco bloemkool) en een courgetteplantje in de volle grond. Even kijken hoe deze zich houden met de koude temperaturen.
Vervolgens ga ik de kruidentuin weer te lijf: heermoes en kweekgras hebben een groeispurt ingezet. Gelukkig blijkt na het weghalen hiervan dat er volop citroenmelisse, bieslook en oregano staat. Ook zie ik alweer de bananenmunt opkomen.
De buxusstruikjes zien er allemaal dood uit: slachtoffer van de buxusmot.
De dag erna op dinsdag wandel ik even langs de tuin tussen de buien door. Ik heb nog een muntplant voor in de kruidentuin, ook zet ik er nog 2 courgetteplanten neer, de andere heeft de kou goed doorstaan (de koolplantjes ook, dat is mooi. We gaan zaterdag op vakantie, dan wil ik al het zaaigoed uit huis hebben)
De andere dagen voor de vakantie sleep ik alle pompoenen, paprika en koolplanten mee naar de moestuin. Het meeste gaat in grote potten (de pompoenen met een flinke schep paardenmest) in de kas, het is nog best koud buiten.
Vrijdags krijgt alles nog flink water en dan maar hopen dat het goed gaat! Ik pluk alle asperges die boven de grond staan, die mogen mee op vakantie!
Maandagmiddag 20 mei keren we terug uit Zweden. We wandelen meteen even door naar de moestuin. Ik ben bang dat alle planten in de kas verdroogd zijn, maar gelukkig heeft alles het goed doorstaan. Wel krijgt alles meteen water. Verder is alles in de tuin ook gegroeid (vooral het onkruid)
Twee dagen later gaan we 's middags weer aan de slag in de moestuin. eerst gaan we 16 koffieplantjes (gekregen van Frans, onze "koffievriend") uitpoten in een grote bak. Ook had ik nog wat palmkool plantjes en wat meloenplanten gekocht. Die krijgen ook een plekje.
Bert gaat vervolgens takken hakselen en ik ga wieden. Als alles gehakseld is, ga ik het pad een stukje omleggen: de artisjok plant wordt groot en mooi, maar hangt bijna over het hele pad. Bert zet intussen wat metalen paaltjes in de grond, daar ga ik netten over maken voor de mais.
We maken vast een plan de campagne voor de nieuwe compostbak, die we van pallets gaan maken, maar daar gaan we morgen mee aan de slag!
Vrijdag gaan we de bak in elkaar zetten, ik kan er meteen wat speciekuipen, die ik gebruik om onkruid te verzamelen in leeg kiepen. Er ligt ook nog een groot zeil met onkruid erop, die gaat ook leeg en het zeil hangen we even over de heg om te drogen. Op het vrijgekomen stuk gaat Bert een constructie maken van palen en draden voor de stokbonen, ik bevestig het net voor de mais en ga dan mais zaaien en leg later de bonen. Ik heb 2 soorten, waarvan 1 soort peulen met zwarte boontjes heeft ipv witte.
In het weekend doen we even nog wat andere leuke dingen, maar maandagmiddag na de nodige werkverplichtingen gaan we weer samen naar de tuin. We gaan eerst één van de palen van ons hekje vastzetten met snelbeton, het ging steeds schever hangen. Daarna gaan we stukjes wieden.
Voor Bert is dit snel gedaan, niet echt goed voor zijn hand en hij vindt het ook niet echt leuk. Bert plukt de eerste 2 aardbeien en nog een handje asperges en gaat daarna naar huis. Ik blijf nog een poosje doorwerken totdat het tijd wordt om thuis de asperges te gaan eten!!
Dinsdagochtend is regenachtig: Heerlijk voor de tuin! Maar niet lekker om er te werken. In de middag komt de zon weer en ga ik nog wat uurtjes verder met wieden. Er staat nog zat onkruid! Alles is nog vrij nat in de tuin, ik doe dan maar vooral tussen de groenteplantjes rommelen, het hoger staande onkruid bij de sierborder is mij te nat nu.
Donderdag 30 mei is het Hemelvaartsdag: we gaan samen even wat doen in de moestuin,beetje inspecteren, beetje onkruid weghalen, beetje fotograferen, aarbeien en asperges oogsten. We leggen maar weer een net over de aardbeien, de vogels hebben ontdekt dat ze rijp zijn, we strooien wat slakkenkorrels, want met dit mooie weer zijn die ook actief!
Juni
Zaterdag's wandelen we een langs de tuin, maar eigenlijk alleen om de takkenschaar te halen die we bij huis nodig hebben.
Dinsdag 4 juni ben ik vrij, het beloofd een broeierig, warme dag te worden, om 9.30 uur loop ik dan maar naar de tuin. Op het programma staat wieden langs de slootkant, maar ik bedenk dat ik eerst pompoenen wil uitplanten. Ik begin met 4 planten, even kijken hoe dat uitpakt.
Daarna ga ik een aantal buxusstruiken omzagen en snoei ik de roos die daar op het hoekje van stond. Ik maak dan een nieuw doorloopje richting de slootkant. Vervolgens wied ik de kruidenhoek en een stuk slootkant daar.
Er wordt flink onweer verwacht, daarom kijk ik maar geregeld op de buienradar. Voorlopig worden de buien steeds later verwacht! En dus werk ik lekker door. Ik pak nu het stuk slootrand wat ik aanvankelijk van plan was aan.
Tot slot zaag ik nog wat buxusstruikjes om, ziezo, de helft is weg. En onze nieuwe compostbak bijna vol :-(
Als ik tegen 16.00 uur naar huis wandel voel ik de eerste paar spetters!
De volgende dag wandelen we samen even naar de tuin: het is de bedoeling om even te kijken hoe alles er bij staat na de buien van vannacht en om de aardbeien te plukken. Ik zag gisteren al "veel rood".
Bert gaat wat snoeien aan de magnolia en de laurier, die beginnen aardig het pad te versperren, daarna neemt hij de rozen onder handen. Ik begin de laatste buxussen om te zagen, Bert neemt de laatste struikjes te pakken.
Ik plant nog wat pompoenen uit (ik heb er heel veel dit jaar en hoop op een superoogst). In de lege potten zet ik wat paprika's, die hebben een grotere plek nodig. Ik dief de tomaten en we geven water in de kas. De eerste komkommers zijn al een centimeter of 10 lang. Bert ontdekt het eerste broccoli'tje.
We oogsten een grote bak aardbeien (en wieden meteen het nodige onkruid weg) en nog wat asperges en pluksla voor vanavond. Toch nog een productieve middag!!
Ook op donderdag gaan we even kijken hoe alles erbij staat. Ik neem een bak pompoenplanten mee terug naar huis, in de siertuin heb ik nog wel een hoekje vrij. Verder wied ik wat onkruid en Bert snoeit wat van de pruimenboom.
Vrijdag 7 juni ga ik weer een aantal uurtjes aan de slag. Eerst ga ik nieuwe bamboe rolgordijntjes ophangen. De oude hing op de deurpost en voor het raam en was lastig open te maken en inmiddels waren alle touwtjes los/ kapot. Ik heb nu nieuwe gekocht die op de deur en het raamkozijn passen. Zo kan ik makkelijker door de deur, het gaat tenslotte alleen maar voor de eventuele inkijk, ongewenste bezoekers hoeven niet meteen te weten wat er staat!
Hierna ga ik het stuk rond en achter de vijg opruimen. Dit heb ik vorig jaar niet echt goed bijgehouden en het staat vol met heermoes en kleefkruid. Verder ook brandnetels en andere hardnekkige planten. Ik sprokkel 3 bakken narigheid vol ;-)
Dan hou ik het langzamerhand voor gezien, het was weer een pittig klusje! Als ik terug naar huis ga lopen gaat het regenen. Er wordt weer flink noodweer voorspeld eind van de middag.
Pinksterweekend: het noodweer van vrijdag viel reuze mee, maar op zaterdag is het de hele dag stormachtig met af en toe flinke windstoten. Als dat maar goed gaat in de tuin! Zondag's is het wel goed weer, maar dan gaan we een dagje weg. Pinkstermaandag start regenachtig, maar het klaart in de middag op, eerst maar eens kijken hoe alles erbij staat na de storm, maar gelukkig: geen schade!
Bert gaat weer aardbeien plukken en ik ga nog wat bonen zaaien, kievitsbonen en nog wat van de sperziebonen, waar niet alles is opgekomen of al slachtoffer is geworden van hongerige beestjes (zoals slakken) Ik ga daarna een stukje wieden tussen de tuinbonen, de sla en uien. Bert pakt het onkruid tussen de bieten aan, totdat het genoeg is voor zijn hand. Hij gaat thuis nog een klusje doen, ik blijf nog een poosje op de tuin.
Op een gegeven moment voel ik een druppel, ik zie een flink grijze lucht. De buienradar meldt dat er een fikse bui aankomt, dus snel het gereedschap in de blokhut en dan flink doorstappen naar huis, het gaat steeds harder regenen, maar doordat ik een groot deel onder de bomen loop, word ik niet heel nat. Als ik net thuis ben barst er een fikse plens/ onweersbui los! Net op tijd thuis!
Dinsdag 11 juni ga ik in de middag een poosje tuinieren, Ik heb prei uitgepoot en nog wat gezaaid. Ik heb sla gezaaid, pompoenen uitgepoot en natuurlijk gewied en geschoffeld.
Nog een paar flinke klussen te gaan en dan vooral veel bijhouden en hopelijk veel oogsten!
Woensdag regent het pijpenstelen, donderdag is ook een grijze dag met buien, maar ik had gehoord, dat er houtsnippers ergens op het terrein zouden liggen, we gaan een wandeling maken om ze op te snorren. Er liggen flinke bergen op het parkeerterrein, dus halen we ons karretje een schep en wat zakken.
Uiteindelijk halen we 3 karretjes en 8 zakken houtsnippers op voor de moestuin en maken meteen de paden weer mooi! Tot slot nemen we ook een lading mee voor in de achtertuin.
Natuurlijk kijk ik meteen of alles in orde is: jahoor de komkommers groeien hard! Verder is alles oké!
In het weekend doen we niet echt veel, we kunnen de weg gezaagde buxussen op zaterdag bij de tuinvereniging inleveren, scheelt veel ruimte op de composthoop! Het is wel een paar keer heen en weer wandelen. Verder is het regenachtig en komen we niet meer op de tuin.
Op zondag gaan we alleen wat sla en asperges halen voor het eten 's avonds.
Maandag 17 juni is eindelijk weer een lekkere zomerse dag. Ik ga flink lang aan het klussen in de tuin. Heel veel wiedwerk! De laatste pompoenen gaan eindelijk de grond in en verder sjouw ik heel wat gieters water heen en weer. Vooral voor de kas uiteraard, de volle grond heeft genoeg gehad de afgelopen dagen.
Ook neem ik de tijd om een kop thee te zetten en te genieten van het groen om mij heen! Dinsdags ga ik hier weer verder mee, alles gaat er best netjes uitzien. Ik wied het maisveldje en zet de laatste mais zaailingen uit de kas ertussen. Nu is echt alles uit de kas weg, wat er niet standaard in moet blijven.
Later in de week neem ik nog eens wat veldjes onderhanden: de bieten, aardappelen enzo. Ik zaai her en der nog wat: veldsla, bietjes, snijbiet. Er vallen geregeld fikse regen en onweersbuien. Wij blijven aardig buiten schot, maar elders in het land is er behoorlijk overlast.
De zomer begint met mooier weer, al snel oplopend naar tropische temperaturen. Het oogsten komt nu langzaam op gang, komkommers en broccoli en ook begint er volop fruit te rijpen: bessen en kersen.
Maandag loop ik al vroeg naar de tuin. Beetje schoffelen en wieden, maar tegen 11.00 uur wordt het al veel te warm om te werken!!! Er volgen wat tropische dagen waarop ik vooral in de vroege ochtend wat tuinier, verder wordt het vooral in de schaduw zitten.
Ik heb ook wat leuke andere afspraken met vriendinnen, ook erg leuk, de tuin moet dan aar even wachten!
Het laatste weekend van juni is wederom flink warm, we bezoeken de Leidse Lakenfeesten, maar brengen ook wat uurtjes door in de tuin: Oogsten!! En dan vooral de kersen (voor de vogels ze op hebben) en de eerste kilo's zwarte bessen. Verder gaat er regelmatig wat broccoli, een komkommer, sla en wat sugarsnaps mee naar huis, die dan al snel "de pan" in gaan.
JULI
De maand begint wat koeler, maar wel zonnig. We plukken de laatste kersen (waar we bij kunnen), de vogels hebben nog één dag een feestmaal, daarna is er ook boven in de boom geen kers meer te bekennen.
Langzaamaan gaat het erg droog worden in de tuin. Sommige planten doen het prima, maar er zijn ook veel, vooral jonge plantjes die het moeilijk hebben. Er wordt weer aardig gesjouwd met gieters water.
We oogsten de laatste bessen (ook hier hebben de vogels aardig huisgehouden) en gaan dan flink snoeien in de bessenstruiken. Alles heeft een verjongingskuur nodig en langs de grensrand van mijn tuin is het best wel verwilderd! Flink aan de gang met snoei- en takkenschaar dus! Ook moet ik regelmatig wat wieden.
Maar op zich allemaal leuke klussen om te doen, al mopper ik wel op braamscheuten, die steeds maar weer opkomen (daar heb ik zo'n hekel aan :-( )
De 2e week van deze maand wordt het weer wisselvalliger. Er valt uiteindelijk ook weer regen! De droogte blijft wel goed merkbaar, alles frist er lekker van op, maar de grond is binnen de kortste keren weer kurkdroog!
De haag met bessen langs de rand van de tuin is inmiddels mooi uitgedund, het onkruid is er weg en het aardbeienveld staat er ook weer netjes bij. Ook de week erop blijft wisselvallig en koel. Wel heerlijk weer voor de tuin en andere leuke dingen zoals fietsen.

Voorlopig blijf ik bezig met snoeischaar, schoffel en mijn wied gereedschapjes! Maar er blijft nog steeds genoeg te doen!
Na half juli wordt het snoei heet in Nederland: er worden in het zuiden temperaturen boven de 40 graden bereikt, ook hier is het ver in de 30! Ik ga dan ook alleen vroeg in de ochtend of 's avonds naar de tuin en dan alleen om water te geven of wat te oogsten. Alleen niets doen maakt al dat het luie zweet eruit komt :-)
Wel valt er steeds meer te oogsten, de courgettes beginnen het goed te doen, na een wat kwakkelend begin, de tomaten gaan nadat de temperaturen iets minder worden ook aan het kleuren.
De eerste bonen zien er mooi uit en de mais maakt aanstalten om te bloeien! Alle pompoenplanten krijgen de eerste vruchten, al vallen deze vaak nog af, maar er zit hier en daar al een flinke pompoen.
Na de hele hete periode koelt het wat af naar normalere temperaturen en er valt gelukkig ook nog een enkele bui. Goed voor het gewas!
Ik zaai nog wat andijvie en veldsla, mijn snijandijvie die ik al eerder heb gezaaid schiet al door terwijl het nog maar een klein plantje is: komt door het weer. Misschien doet de 2e ronde het beter?
De laatste week van juli begint warm en zonnig, ik breng weer flink wat uurtjes door in de tuin. Ik snoei de laatste bessenstruiken en haal hier en daar wat bramen struiken weg, die blijven maar overal opkomen (ben ik niet blij mee)
Mijn laatst gezaaide andijvie wordt deels opgevreten door slakken (ben ik ook niet blij mee :-). Wel kan ik volop uien, bonen en aardappels oogsten!
De laatste dag van juli vallen er wat regen en onweersbuien. Lekker voor de tuin: maar nog lang niet genoeg om het watertekort in te halen!
AUGUSTUS
De maand begint frisser dan het in juli was. De temperaturen blijven rond de 20 graden steken. Af en toe vallen er onweersbuien, maar het meeste gaat net langs ons heen, komt vast door de ligging hier. 10 augustus moeten we een heuse zomerstorm doorstaan. Het Rijnsburgse bloemencorso (de Flower Parade) gaat voor het eerst in zijn lange bestaan niet door.
In de moestuin wordt het nu volop oogsttijd. Ik ga geregeld wat aan de slag, beetje wieden en schoffelen, een inspectierondje maken enzo, en ga dan altijd wel met een tasje groente en een appeltje voor onderweg op huis aan. De ene keer wordt de groente dan gelijk de pan in gehakt, de andere keer gaat er wat in de vriezer of wordt er op een andere manier iets ingemaakt.
Ondanks het winderige weer breng ik genoeg uurtjes door in de tuin, ik zit hier redelijk beschut (en daardoor ook geen schade door de storm) Lekker een beetje rommelen en als ik het zat ben of dorst heb ga ik lekker zitten met een kopje thee, waarvoor ik dan verse kruiden uit de tuin pluk. (Marokkaanse munt, bananenmunt of citroenmelisse)
Langzaamaan ga ik ook wat ruimen in de tuin. De sugarsnaps zijn aan het verdorren. Dus die kunnen opgeruimd, ik zaai daar nog maar wat winterandijvie: wie weet. Ook het veldje van de tuinbonen kan leeg, ondanks de netten zijn alle laatste peulen helemaal leeggevreten. Ik heb maar een enkel maaltje gehad.
Op dit lege veldje zaai ik nog wat veldsla. Ik heb al een stukje staan, maar dit is lekker voor het najaar.
Van de augurken die ik uitgeplant had, was bijna alles op gegraasd door de slakken, maar de 2 overgebleven planten doen het geweldig: ik had er niet zo goed opgelet, omdat er bijna niets meer stond, maar er blijken enorme augurken aan te zitten: zure bommen maken dus!
Het blijft tot rond 20 augustus fris weer. Wij gaan nog wel een weekendje naar Limburg. Eindelijk keert dan het warme zomerweer terug en krijgen we nog een hittegolf.
Dat betekent, vooral in de ochtend naar de tuin en met de heetste temperaturen in de voortuin bij huis in de schaduw zitten.
Ik oogst dan ook de grote "spinaziebomen", die gaan anders binnenkort in het zaad, maar er komt al genoeg van op elk jaar! De meeste spinazie wordt kort gewokt en gaat de vriezer in. Een aantal overgebleven struikjes mogen verder als compost. Er staat ongemerkt elk jaar weer veel te veel!
De eerste pompoen gaat mee naar huis, een aantal anderen zullen binnenkort volgen en er zitten ook nog genoeg vruchtbeginsels aan de planten. kijken wat het gaat doen!
Augustus eindigt fris en grijs. Er wordt regelmatig regen voorspelt, maar veel valt er niet. Alles is behoorlijk gortdroog.
SEPTEMBER
De maand start ook wisselvallig, soms grijs met wat regen, een aardige dag tussendoor enzovoort. Ik wandel of fiets heel regelmatig naar de tuin, beetje schoffelen en ik ga eens flink rausen achter de blokhut, daar staat een taybes die enorm is gaan uitlopen (blijkt ook een plant met dorens te zijn, waar ik echt niet van hou) Verder staat het vol met brandnetels en andere narigheid