De siertuin bij ons huis
We hebben niet alleen een grote moestuin op het volkstuincomplex, we bezitten bij ons huis ook een diepe achtertuin. Zo'n 5 meter breed, maar wel bijna 25 meter lang. Dit is dan wel inclusief een achterom pad en een stuk sloot.
We hebben een heerlijk terras met uitzicht op de vijver, wat mooie borders waar ook de nodige fruitboompjes en struiken zijn.
Zoals te zien op de foto: we hebben een dijkhuisje, de tuin ligt lager dan het huis, we komen dmv het trapje in de heerlijk beschutte tuin!

Er is niet alleen een diepe achtertuin, ook onze voortuin heeft flinke afmetingen, ook 5 meter breed, maar ook zeker 5 meter diep!
Hier kunnen we in de zomer al vroeg in de ochtend genieten van de eerste zon, maar het is ook zeker een toevluchtsoord in warme zomers, als het in de achtertuin veel te warm wordt!
In de tuin zijn allerlei vogelvoer mogelijkheden te vinden, in de winter geniet ik vanaf mijn plekje bij het raam van de vele vogels die in onze tuin komen eten.
In de zomer zien we veel vlinders en bijen die vooral van de vlinderstruik komen genieten.
MAART
In de afgelopen wintermaanden heb ik niet veel gedaan in de tuinen bij huis, ik zorg dat er vooral voldoende voer voor de vogeltjes is.
Begin maart begin ik met de voortuin al weer wat opfleuren, ik poot wat violen en primula's en dan meteen wat vegen, onkruid weg halen (dat is vooral ontstaan doordat de vogels kliederen met hun voer :-)
Eind maart snoeien we de vlinderstruik flink terug (de takken hakselen we en dat gebruiken we dan weer in de moestuin op het pad) De vogeltjes moeten er wel aan wennen, de struik wordt vaak gebruikt als aan en afvlieg route naar de voerbakjes en als "eetplekje". Maar ik wil de struik een beetje vol en compact houden, zodat ook de vlinders en bijen straks weer volop aan de trekken kunnen komen.
APRIL
Op 5 april ga ik een beginnetje maken in de achtertuin, op de veranda boven haal ik een deel van de vierkante-meter tuin leeg, er gaat nieuwe aarde bij en ik plant wat kruidenplantjes en ik zaai nog wat kruiden en radijsjes. Daarna ga ik bij en op het vlonder terras aan de slag. De hortensia snoeien: deze heeft een flinke klap gehad door de droge zomer vorig jaar, er zitten veel dode takken in. Maar eens kijken of hij weer wat herstelt.
De bak met vleesetende plantenmaak ik onkruid en bladvrij. Ik zie onderin alweer nieuw blad en "bekers" opkomen. Ik moet ook flink vegen er ligt veel blad en nog takken van het snoeien van de blauwe regen.
Eerste stukje gedaan: er kan nog genoeg gedaan worden, ik heb al zin om gezellige zomerbloeiers neer te gaan zetten, maar ik moet nog even geduld hebben!
Op 9 april is het zonnig, maar fris weer. In de beschutte achtertuin is het wel aangenaam. Ik ga het pad maar eens op orde brengen, er zit veel onkruid tussen de tegels, er ligt nog afgevallen blad en andere rommel. Natuurlijk ruim ik dan meteen het onkruid in de perken naast het pad op en snoei wat aan de struiken en boompjes om de doorloop een beetje begaanbaar te houden.
De week hierna gaan de temperaturen langzaam omhoog en wordt er voor het komende paasweekeinde prima weer verwacht. Hoog tijd om het vlonderterras beneden en het verandaatje boven schoon te maken en weer gezellig in te richten.
Intussen komt dan ook de schilder om de buitenboel van een fris verfje te voorzien.
Het weekend zijn we veel in de tuin te vinden met de zomerse temperaturen. We gaan de pergola die vorig jaar al "neergestort" was opnieuw zetten, nu stevig met snelbeton, hopelijk blijft hij dan langer staan. Best een flink karwei!
Ook hier wordt weer wat gesnoeid en ik trek veel onkruid uit: vooral de windes zijn bijna niet te verslaan. Ook zet ik wat zomerbollen in de grond en zaai nog wat bloemen.
Tot slot bestellen we ook wat nieuwe meubels voor in de voortuin. Eén van de leuningen is kapot aan het gaan, we kopen nu maar wat meer onderhoudsvrije stoelen.

Op woensdag vallen in de avond een aantal fikse buien met windstoten, dit maakt voorlopig een einde aan het mooie zomerse weer. Nog wel goed weer om in de tuin te werken, maar lekker buiten zitten is er even niet bij!
MEI
De aandacht gaat voorlopig even uit naar de moestuin en daarna volgt een vakantie naar Zweden. Ook na de vakantie besteedt ik de meeste tijd in de moestuin en blijft het werk in de siertuin even liggen. (eerst zorgen dat er groente en fruit op tafel komt) Wel kunnen we regelmatig eens een poosje buiten zitten en als het mogelijk is buiten eten en BBQ'en.
De laatste dag van mei, begin ik wat te rommelen in de voortuin. Het staat vol met heermoes en andere narigheid. Bert gaat de heg snoeien, die is ook nodig aan een knipbeurtje toe.
JUNI
Het eerste weekend van juni wordt ineens tropisch warm. Het gaat van te koud voor het jaar, naar veel te warm voor de tijd.
Zaterdag's rooien we de buxussen, die zo goed als dood zijn, we zien nog een enkel groen blaadje, maar ook nog rupsen van de buxusmot, dit wordt vast niets meer. Er is ook nog een ander struikje dood gegaan, was nog een "erfenis" van de vorige bewoners en ik vond het een lelijk ding, dus deze ook gelijk gerooid.
Tot slot slepen we allerlei potten , stoeltjes en prullaria heen en weer, om alles weer wat gezellig te krijgen En dan we kunnen eindelijk onze nieuwe stoelen eens inwijden!
Op zondag gaan we na een wandeling eerst wat in de achtertuin doen. Ik had een tijd geleden al trellis-schermen gebeitst, deze komen op de gevel om de kiwi's te bevestigen. Eerst maar eens ophangen dus. Daarna de kiwi's een beetje de goede kant op leiden en daarna mag mijn vlinder (die erg roestig was, maar nu ook een Hammerite beitsje heeft gekregen) ook weer opgehangen.
Hierna rauzen we nog een flinke berg met windes weg, ik heb al meters wortels weggehaald, maar het blijft komen :-( . Al snel wordt het veel te heet in de zon, het loopt tegen de 30 graden. Dan maar lekker zitten en eten in de voortuin!
Ik vind een middagje tijd om de achtertuin te doen, vooral in de verhoogde bak staat het nodige uitgebloeide spul, nog dode takken en dergelijke van afgelopen winter en het onvermijdelijke onkruid. Er komt wat ruimte vrij, waar ik een paar nieuwe vaste planten zet: een Gaura, een Lupine en een gebroken Hartje. Zo dat ziet er beter uit!
Ik heb heel veel pompoenen, ik poot er dus ook maar een paar in de voor en achtertuin. Er staan nog wat Mexicaanse Margriet zaailingen, die geef ik ook her en der een plekje.
Intussen hebben we het laatste voetenbankje voor de voortuin op kunnen halen, is dat tuinstel ook compleet.
We slepen ook nog een aantal ladingen houtsnippers mee naar huis, ook het pad achter gaan we ermee verfraaien, eerst worteldoek en dan de snippers erop. Dat scheelt voorlopig een hoop werk, er komt altijd veel onkruid tussen de stenen op.
Eind juni is het vooral genieten in de tuin: de temperaturen stijgen naar "niveau hitte", dus buiten zitten, buiten eten, maar natuurlijk ook alles netjes houden en water geven. De vijverpomp schoonmaken is tussendoor ook nog een hele klus, hopelijk wordt de vijver weer wat helderder.
JULI en AUGUSTUS
Deze maanden genieten we vooral van de tuin. Lekker veel buiten zitten en eten. De grootste hitte blijft weg, soms zelfs zijn er koele, bewolkte dagen.
We starten met het leeghalen van het kleine vijvertje, deze is inmiddels bijna dicht gewoekerd met een gele lis. Het is een enorme zware klus om dit er uit te krijgen: Bet gaat uiteindelijk maar helemaal in het water staan om er bij te kunnen, er komt zelfs een zaag bij te pas om de wortel kluiten weg te krijgen!
Het water is wel erg ondoorzichtig. Ik schaf wat (biologische) middeltjes aan om het water te verbeteren en een paar zakken bodemsubstraat (een soort steentjes) Deze spulletjes gaan in beide vijvers en het geeft resultaat, allebei de vijvers worden weer mooi helder en de aanwezige waterlelie gaat weer groeien.
We zitten wel met een berg tuinafval die echt niet in de container past. Maar een greenbag van de gemeente biedt uitkomst: een enorme kunststof zak die we langs de kant van de weg zetten en waar behalve het vijverafval ook nog heel veel snoeihout in kan.
Dat betekent dan wel weer flink snoeien in zowel voor als achtertuin! Maar eerlijk gezegd was dat wel nodig. Alles groeit weer als kool!
Het laatste weekend van augustus oogsten we de druiven op ons verandaatje boven: het levert uiteindelijk 12 liter sap cq wijn op!